Pizza!!

Pizza Villa Verde

Er zijn zoveel recepten van pizzadeeg.
En we hebben er de afgelopen jaren al heel wat geprobeerd!
Nu is een recept met verse gist, spelt en boekweit onze favoriet.
Heerlijk maar best wat werk, vooral ook omdat het een paar dagen tevoren gemaakt wordt.

Zo moeilijk willen we het jullie niet maken.
Onderstaand recept is ook erg lekker, snel en makkelijk te maken en het deeg kan per ‘pizzaportie’ ingevroren worden. Dat geldt overigens ook voor de zakjes mozzarella en de tomatensaus. Wij maken dus altijd extra recepturen voor de vriezer. Erg handig!

Pizza is gistdeeg en moet dus gekneed worden. Dat kan met de hand, met het kneedprogramma van de broodbakmachine of, zoals wij het doen, met de (Kenwood) keukenmachine.

Voor ongeveer  3 pizza’s:
320 gram speltbloem en 80 gram boekweit (of 400 gram harde 0.0 bloem)
2 dl lauw water
5 gram gedroogde gist (of 10 gram verse gist)
2 eetlepels olijfolie
5 gram zeezout

Werkwijze:
Als je verse gist gebruikt, los de gist dan op in 0,5 dl lauw water en laat even rusten.
Laat de bloem met resterende lauwe water, de opgeloste gist en zeezout langzaam in de keukenmachine draaien. Voeg als laatste de olijfolie toe.
Wanneer je droge gist gebruikt, maak dan een kuiltje in de bloem en strooi de gist daarin. Voeg dan de andere ingrediënten toe.
Laat alles draaien tot het deeg soepel is (circa 15 minuten).

Het deeg kan nu circa 1,5 uur afgedekt rusten in een redelijk warme omgeving. Hierna kan het deeg per portie opgebold worden door het deeg met een bolle hand in een bol te draaien. Maak je hand een beetje vochtig om het deeg makkelijker te laten draaien.
De bollen kun je afgedekt laten rusten voor de 2e gisting. Je kunt ze dan direct verwerken, in de koelkast bewaren of ingepakt invriezen.

Wanneer je gaat bakken, zorg dan dat de oven goed voorverwarmd is, op een zo hoog mogelijke temperatuur, 250-300 graden. Rol het deeg uit en beleg naar wens. Als de oven goed heet is, hoeven de pizza’s maar 12-15 minuten in de oven (controleer regelmatig).

Als voorbeeld hebben we een blanke pizza gemaakt met rucola, tapenade van zwarte olijven en Parmezaanse kaas erover wanneer de pizza uit de oven komt. De tapenade is een heerlijke smaakmaker. Kijk hier voor de bereiding. Maar uiteraard is ’traditionele’ pizza met tomatensaus, (buffel)mozarella en ander beleg naar keuze ook erg lekker. Beleg het deeg dan meteen al met alle ingrediënten, voordat het de oven ingaat. Eventueel wat verse rucola als de pizza geserveerd wordt.

De onderstaande foto’s zijn voorzien van een korte toelichting.

Eet smakelijk!

[masterslider id=”12″]

10 REACTIES
  • Mirthe
    Beantwoorden

    Heey Danielle,

    Zie nu je berichtje pas! Ga ik doen, was dat niet net als die flamkuchen van laatst :D.

  • Mirthe
    Beantwoorden

    Vanavond hebben wij jou pizza gemaakt met de olijven tapenade!

    Echt heerlijk! Had er ook nog wat aubergine op gedaan, erg lekker!

    Bedankt!

    1. villaverde
      Beantwoorden

      Goed te horen Mirthe. Probeer de volgende keer eens met creme fraiche, dun gesneden uiringen en gerookte spekblokjes. Als de pizza klaar is allen maar fijngesneden bieslook erover.

  • Josine
    Beantwoorden

    Ik weet al wat wij binnenkort gaan uitproberen! Dank je wel voor de inspiratie!

    1. villaverde
      Beantwoorden

      Veel plezier met maken, en eten!
      Ben benieuwd naar je ervaringen. Van het maken. Of van de smaak. Of juist een lekker beleg.

  • Sonja van den Bosch
    Beantwoorden

    Wow, wat gaaf! Dat ziet er heerlijk uit. Hopelijk kunnen we in Juli als we in Nederland zijn komen kijken en proeven.

  • Roland
    Beantwoorden

    Hi, even op Sicilië en dan zie ik jullie Pizza’s. Ze zien er zeer goed uit. En het pizza bakken wordt met deze oven een evenement.
    Groet van ons.

  • Rob Hermens
    Beantwoorden

    Wij hebben al het voorrecht gehad te mogen proeven en de pizza’s uit de Villa Verde buiten oven zijn fantastisch (ook de blanke pizza met tapenade). Je waant je in Italië (wel met+4ºC dus het was echt in Bunde!!)

    1. villaverde
      Beantwoorden

      Ja, het was smullen he Rob. Gelukkig stonden we bij de warme houtkachel. Bij Villa Verde zijn we vaak buiten dus een dikke jas of trui meenemen is altijd handig.

  • Elly Theunissen
    Beantwoorden

    Proficiat met jullie nieuwe aanwinst! Ik hoop er zeker een keer (of vaker) te komen proeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *